Meddig akarsz még megfelelni az elvárásoknak?

A környezeted folyamatosan valamilyen elvárást közvetít feléd.

Azt szeretnék, ha Te megtennéd azokat a dolgokat, amelyeket elvárnak tőled, mert azt gondolják, hogy az a helyes és igaz.

Azt szeretnék, ha úgy viselkednél, ahogyan azt elvárják tőled, mert szerintük az a helyénvaló.

Azt szeretnék, ha ugyanúgy gondolkodnál egy adott témáról, ahogyan ők, mert más igazság nem létezhet csak az övék, ezért ezt várják el tőled.

Azt szeretnék, ha ugyanazt gondolnád helyesnek, helyénvalónak és igaznak, amit ők gondolnak, hogy helyes és igaz.

Azt szeretnék, ha ugyanúgy éreznél, mint ők egy adott szituációban, mert úgy érzik csak és kizárólag az az igaz, amit ők éreznek.

Folyamatosan valamilyen elvárást közvetít felénk a párunk, a gyermekünk, a szüleink, a testvérünk, a barátaink, és a szűkebb és tágabb környezetünk, amelyeknek szerintük meg kellene felelnünk, mert szerintük az az igaz és helyénvaló, amit ők gondolnak egy-egy adott szituációval, vagy dologgal kapcsolatosan. Nyomatékosan jelzik feléd, hogy csak akkor vagy szerethető és elfogadható, ha Te megteszed ezt vagy azt, vagy ugyanúgy gondolkodsz és érzel adott témáról, helyzetről vagy szituációról, ahogyan ők.

Ha pedig Te mersz másként cselekedni, gondolkodni vagy érezni, vagy esetlegesen, ha van bátorságod elmondani az eltérő véleményed, akkor jön a harag, a düh és a gyűlölet, és rosszabb esetben a kirekesztés, az eltávolodás és a kapcsolatok megszakítása.

Az embereknek általában mindenről van egy elképzelésük (sztorijuk), hogy minek, hogyan kellene működnie, hogyan kellene XY-nak gondolkodnia erről vagy arról, vagy hogyan kellene XY-nak éreznie ezzel vagy azzal kapcsolatosan. Például: hogyan kellene a szülőnek a gyermekével bánnia, hogyan kellene a felnőtt gyermeknek a szüleivel bánnia, hogyan kellene egy oltásról gondolkodni, hogyan kellene a halálról gondolkodni, mit kellene érezni egy betegséggel kapcsolatosan, hogyan kellene a házaspároknak viselkednie egymással, mit kellene tennie egy gyereknek a háztartásban, hogyan kellene tanulnia a gyereknek, hogyan kellene a politikusoknak viselkednie, hogyan kellene a sofőröknek vezetniük, hogyan kellene a bolti eladónak a vevőkkel viselkednie, hogyan kellene a szolgáltatóknak kiszolgálnia az ügyfeleit, stb.

Érted már? Mindenről van egy sztori a fejünkben, amit igaznak hiszünk, hogy hogyan kellene működnie, hogyan kellene XY-nak gondolkodnia és éreznie, és ha valaki nem hajlandó „beállni a sorba”, akkor dühösek leszünk. De ez a sztori csak a mi fejünkben létezik, a másik ember erről semmit sem tud. De mivel azt gondoljuk, hogy ez az igazság, így elfelejtjük megkérdőjelezni az igazságát.

Amikor valaki nem hajlandó elfogadni a másik ember igazságát, vagyis mer másként viselkedni, gondolkodni és érezni egy adott témáról, akkor szokott előfordulni, hogy dühükben az emberek elkezdik kivetíteni (kiprojektálni) az évek alatt felgyülemlett haragjukat és mérgüket. Válogatott cifraságokat, valótlanságokat, és igazságtalan dolgokat vágnak a másik ember fejéhez, mert nem képesek elfogadni, hogy lehetséges a saját nézőpontjukon kívül másik is.

Azt gondolom az elmúlt másfél évben sok ilyen szituációba keveredhettünk, mert a kialakult helyzet egy „Ébresztő hívás” (https://sikerutja.hu/az-ebreszto-hivas), ahol rengeteg tanulási lehetőségünk adódott.

Ne felejtsd el: Az érzelmeid csak rád tartoznak. Tehát, ha valaki válogatott cifraságokat vág a fejedhez az RÓLA szól! Amit TE ÉRZEL ezzel kapcsolatosan, az pedig RÓLAD szól!

 

Hajlandó lennél megkérdőjelezni a neked címzett elvárások igazságát?

Hogyan változna meg az életed, ha nem hinnéd el többé, hogy a sztorijaid igazak?

Mi kellene ahhoz, hogy felszámold a valótlan sztorijaidat a fejedben?

 

Tudod: Az idő úgy is eltelik, hogy Te igaznak hiszel minden sztorit a fejedben, és úgy is eltelik, hogy elkezded megkérdőjelezni? Melyiket választod?

 

Jó utat önmagad felé!

 

Tánczos Lívia

Add meg a lenti űrlapon az adataidat és elküldöm Neked a
"23 ok, amiért nem vagy sikeres" e-könyvemet!

Ebook

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
Elolvastam és megértettem az adatvédelmi szabályzatot:*

 

Tánczos Lívia

Tánczos Lívia gondolkodásmód tanácsadó, reflexológus, önismereti tréner és előadó vagyok, a SikerÚtja-rendszer megalkotója és oktatója, valamint A SikerÚtja titkos lépései és A Főnixmadár újjászületése című könyv szerzője.

A Főnixmadár újjászületése - Úton önmagunk felé
- a könyv

A Főnixmadár olyan, mint egy Lélekmadár, akinek hihetetlen belső ereje van és bármikor képes önmagát újjáépíteni,
bármilyen nagyot is üt az élet.

Részletek és a könyv megrendelése

A SikerÚtja titkos lépései
- a könyv

A SikerÚtja rendszer, amelyet a könyv bemutat, életeket változtathat meg.

A könyv nem egy egyszerű útmutató, hanem különböző technikák, módszerek és ötletek egyedülálló szintézise.

Neked szól a könyv, ha úgy érzed valami nem stimmel az életeddel.

Részletek és a könyv megrendelése

Rólam mondták

Vélemény az A SikerÚtja titkos lépései című könyvről

„Sikerkönyvek tucatját olvastam el személyes és szakmai érdeklődésből az elmúlt 12 évben, Lívia mégis nemcsak, hogy újat adott könyvével, hanem teljesen új megközelítésbe helyezte a boldog, sikeres élet lényegét. Összetett, lényegre törő, alapos, elmét és szívet megmozgató olvasmány. A sikerútja titkos lépései, ami figyelembe veszi és egységként kezeli az életben vállalt szerepeinket az egyéntől egészen a szülőig. Gyakorlatias, újító könyv, amely már inkább mondható egy tankönyv és egy gyakorlati munkafüzet csodás egybeolvadásának, helyes értékrend- és életmódtankönyvnek. Az Olvasó már az első oldalak után érzi, nem maradhat kívülálló, hiszen ez a könyv az elejétől fogva nemcsak Neki, hanem Róla szól. Feszegeti komfortzónáját, segít túllépni félelmein, megismerni önmagát, megerősíteni önbecsülését és cselekvésre késztet életcélja megtalálásához és véghezviteléhez. Imádtam az erőt adó, elgondolkodtató kérdéseket, feladatokat, amik megdolgoztattak, megkérdőjelezték az általam eddig kikövezett út helyességét, irányba raktak, javaslatokkal láttak el, és útmutatást adtak. Inspiráló történetei megindítóak és cselekvésre ösztönöznek, fókuszba tesznek és folyamatban tartanak. Ne készülj gyorsolvasásra! Olvasd a könyvet inkább fejezetről fejezetre. Gondold át a javaslatokat, válaszold meg a kérdéseket, végezd el a feladatokat és figyeld magadban a hatást, mert az átütő lesz.”

Molnár Andrea, coach, HR szakember